Par superdatoru iespējām informēs Vidzemes inovāciju nedēļā

Šogad Vidzemes inovāciju nedēļā HPC kompetences centrs “SuperS” organizē divus informatīvus pasākumus par to, kādēļ daudziem uzņēmējiem un publiskajā pārvaldībā strādājošajiem jau tagad ir īstais laiks sākt lietot superdatorus jeb augstas veiktspējas skaitļošanas (High-Performance Computing (HPC)) klasterus.

28.februārī Vidzemes Augstskolā no plkst. 13:30 līdz 17:00 notiks HPC reģionālais seminārs publiskajai pārvaldībai. Plašāka informācija un reģistrēšanās šeit>>

1.martā Latvijas Universitātes Cēsu filiālē no plkst. 8:30 līdz 10:30 notiks superdatoru brokastis Vidzemes uzņēmējiem. Plašāka informācija un reģistrēšanās šeit>>

Abus pasākumus organizē HPC kompetences centrs “SuperS”. 

Vidzemes inovāciju nedēļas 2024 (VIN2024) laikā no 26. februāra līdz 1. martam vairāk nekā 20 pasākumu organizatori aicina apmeklēt kopumā 35 pasākumus. To saturs būs saistošs visdažādāko nozaru pārstāvjiem: pārtikas preču ražotājiem, ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, lauksaimniekiem, valsts pārvaldes darbiniekiem, pētniekiem, digitalizācijas speciālistiem un citiem. Lielākā daļa pasākumu notiks klātienē visā Vidzemē un arī ārpus tās robežām – Rīgā un Siguldā, daļai no tiem varēs pieslēgties attālināti. Dalība – bez maksas.

Šogad inovāciju izvēlēts aplūkot kontekstā ar jēdzienu dažādība, ņemot vērā inovētspējas ciešo saistību ar prasmi un spēju savienot dažādas pieredzes, zināšanas un ambīcijas. Dažādība virmo tur, kur sadarbojas privātais un publiskais sektors, maziem un vidējiem uzņēmumiem ir izdevīgi veidot sadarbību ar pētniecisko sektoru, lai piekļūtu zināšanām un infrastruktūrai, tādejādi paaugstinot savu produktivitāti un konkurētspēju. Iepriekšējos piecos Vidzemes inovāciju nedēļas norises gados tā sevi ir pierādījusi kā piemērotu platformu zināšanu un pieredzes apmaiņai, jaunu kontaktu un sadarbību veidošanai.

Līdzīgi kā iepriekš arī šogad pasākumu formāts ir ļoti daudzveidīgs un to saturs būs noderīgs gan zināšanu paplašināšanai, tai skaitā par aktuālo atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai, gan praktiskai rīcībai. Ikvienu, kam dažādības ietekme uz spēju inovēt ir saistoša tēma personīgai un profesionālai izaugsmei, VIN2024 līdzorganizatori aicina uz meistarklasēm, semināriem, diskusijām, laboratorijām, tīklošanās pasākumiem, atvērtajām durvju dienām, brokastīm un konferencēm. Interesentiem atliek sastādīt savu pasākumu apmeklējumu plānu, sākot no “Kartupeļi vieno” līdz pat “Superdatoru brokastīm” un, kas zina, varbūt izdodas nokļūt arī “Inovatoru safari”.

Plašāka informācija par katru pasākumu tīmekļa vietnē https://innovation.vidzeme.lv sadaļā “Pasākumi”.

Kā ierasts, Vidzemes inovāciju nedēļas vidū 28. februārī notiks konference, šogad tās nosaukums atbilstoši nedēļas virstēmai, ir “Dažādībā rodas inovācija”. Konferences laikā inovāciju procesa veicināšana tiks iztirzāta caur dažādības koncepta prizmu. Lai meklētu dažādības krustpunktus ikdienas procesu attīstībai, konferences saturu veidot aicināti vairāki Latvijā atpazīstami dažādības un inovācijas jomu eksperti. Kā galvenā runātāja konferencē uzstāsies viena no atzītākajām sociālantropoloģijas ekspertēm Latvijā un pirmā starptautiski sertificētā dažādības vadītāja Baltijā Ph.D. Agnese Cimdiņa, kura stāstīs par dažādības vadību inovācijas veicināšanai uzņēmējdarbībā. Tāpat ar savām zināšanām un pieredzi dalīsies Rīgas Tehniskās universitātes Inovāciju prorektore Liene Briede, Creativity Lab Latvia līdzdibinātāja Līva Stūrmane, Latvijas Kultūras akadēmijas Asoc.prof. Ieva Zemīte un inovāciju kustības VEFRESH vadītājs Viesturs Celmiņš. Konferences laikā plānotas arī divas diskusijas par dažādības potenciālu uzņēmējdarbībā un sabiedrības līdzdalību.

Vidzemes inovāciju nedēļas pasākumu organizatoru loks ik gadu kļūst arvien plašāks un šogad to veido vairāk nekā 20 organizatori. VIN2024 līdzorganizatoru vidū ir pašvaldības, uzņēmumi, valsts pārvaldes iestādes, pētniecības institūti, augstākās izglītības iestādes un citi nozares spēcīgākie spēlētāji. Inovācijas procesa aktualitāti Vidzemē apstiprina līdzorganizatori, kas Vidzemes inovāciju nedēļas saturu veido regulāri jau vairākus gadus, piemēram: Agroresursu un ekonomikas institūts, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Rīgas Tehniskā universitāte, SIA “ZAAO”, Valmieras attīstības aģentūra, Vidzemes Augstskola, vairākas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības u.c.

Par Vidzemes inovāciju nedēļu

Vidzemes inovāciju nedēļa kā pasākumu platforma pulcē inovācijas entuziastus no visas Latvijas jau sesto gadu – pirmo reizi tā notika 2019. gadā. Tās iniciators un koncepta autors ir Vidzemes plānošanas reģions, taču pasākumu programma ik gadu tiek veidota sadarbībā ar pašvaldībām, uzņēmumiem un organizācijām gan no Vidzemes, gan arī no citiem Latvijas reģioniem.

Sešu gadu laikā izvirzītais iniciatīvas mērķis ir nemainīgs – stiprināt vidzemnieku inovācijas garu un veidot auglīgu vidi jaunu produktu un pakalpojumu radīšanai, sadarbībai un ideju apmaiņai starp izglītības un pētniecības sektoru, uzņēmējiem un zinātniekiem, nozaru līderiem un sabiedrību, ideju radītājiem un finansētājiem.

Visas aktivitātes nedēļas ietvaros tiek balstītas uz  trīs stūrakmeņiem – Uzdrīkstēties! Zināt kā! Rīkoties! Tie simbolizē drosmi palūkoties uz produktiem un procesiem no cita skatupunkta, atmest konkurenci un meklēt kopīgus saskarsmes punktus, krāt zināšanas, pieredzi, idejas un kontaktus, lai to visu aktīvi izmantotu ikdienas darbā, labumu dodot arī vietējai kopienai, pašvaldībai, reģionam un valstij.

Informāciju sagatavojusi: Sabīne Mieze, Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējdarbības eksperte, sabine.mieze@vidzeme.lv, mob.t. 29475722; https://innovation.vidzeme.lv