Ar RTU iegādāto MATLAB Campus-Wide licenci neierobežota piekļuve MathWorks produktiem

Turpmāk MATLAB zinātnisko programmatūru varēs lejupielādēt ne tikai universitātes, bet arī personīgajā datorā, kuru izmanto studiju un pētniecības vajadzībām. Turklāt jaunā MATLAB Campus-Wide licence ievērojami paplašina pieejamo rīku klāstu. RTU mācībspēkam, zinātniekiem, studentiem un ikvienam RTU darbiniekam pašlaik bez maksas pieejami vairāk nekā 120 MathWorks produkti gan no MATLAB, gan Simulink produktu grupām.

Viss, kas nepieciešams, lai sāktu izmantot jaunā līmeņa MATLAB Campus-Wide licenci un piedāvājumu – aktīvs RTU darbinieka, zinātnieka vai studenta e-pasts.

MATLAB Campus-Wide licence RTU paver līdz šim nebijušas iespējas ikvienam universitātes darbiniekam un studentam. Ticu, ka neierobežotā piekļuve MathWorks produktiem, veicinās zinātnes inovācijas, kā arī stiprinās superdatora jeb augstas veiktspējas skaitļošanas apgūšanu jau studiju procesā, kas īpaši svarīgi visiem pasniedzējiem un studentiem, kuri ir iesaistījušies Augsta līmeņa digitālo prasmju projektā,” stāsta Lauris Cikovskis, HPC centra vadītājs.

Pasaulē pašlaik ir vairāk nekā 2300 universitāšu, kuras studiju procesā saviem studentiem un mācībspēkam nodrošina MATLAB Campus-Wide licenci. RTU ir vienīgā universitāte Latvijā, kas arī studentiem piedāvā izmantot MATLAB zinātniskās programmatūras pilnu produktu klāstu bez maksas.

Kas mainās līdz ar jaunā līmeņa MATLAB licenci?

 

!!! Esošās MATLAB licences un serveri turpina strādāt. Tie, kas savā datorā vai datorklasē jau uzinstalējuši un izmanto MATLAB līdzšinējo licenci, (ja vēlas) var pāriet uz MATLAB Campus-Wide.

0. Ja Jums jau ir instalēts universitātes MATLAB 

INSTRUKCIJA, kā veikt jaunā līmeņa licences aktivizēšanu savā mājas vai darba datorā.

Ja MATLAB Campus-Wide licenci nepieciešams aktivizēt datorklasē, lūdzam sazināties ar hpc@rtu.lv.

1.Programmatūras pasūtīšanas kārtība

Ja līdz šim, lai sāktu lietot MATLAB programmatūru, bija jāaizpilda pieteikums HPC centra tīmekļa vietnē, tad tagad pieteikšanās notiks, izmantojot MathWorks tīmekļa vietni.

Šeit var iepazīties ar instrukciju – 19 soļi līdz MATLAB licencei Tavā datorā (vai datorklasē). INSTRUKCIJA.

Ja savā datorā izmanto līdzšinējo MATLAB licenci, tad pāreja uz jauno – MATLAB Campus-Wide līmeni – jāveic pašam.

MathWorks pieeja RTU mācībspēkam, zinātniekiem, studentiem, ikvienam, kurš strādā RTU:

https://se.mathworks.com/academia/tah-portal/rigas-tehniska-universitate-31700660.html

2. Vairāk MATLAB produktu, kurus varam izmantot

Dažādas programmatūras, kas paredzētas darbam ar mākslīgo intelektu un tā apmācīšanu (Deep Learning Toolbox, Deep Learning HDL Toolbox, Statistics and Machine learning Toolbox u.c), rīki 3D simulāciju veidošanai (Polyspace, Roadrunner), MATLAB bezlimita Parallel Server izmantošana darbā ar augstas veiktspējas skaitļošanas infrastruktūru – šie, kā atzīst MATLAB licences uzturētāji, ir vieni no pieprasītākajiem MATLAB produktiem. Taču tie nav vienīgie. MATLAB Campus-Wide licence RTU mācībspēkam – profesoriem, zinātniekiem un arī studentiem – kā arī ikvienam RTU darbiniekam nodrošina bezlimita pieeju vairāk nekā 120 MathWorks produktiem.

Ar visu pašlaik pieejamo zinātnisko programmatūru un rīku klāstu var iepazīties šeit>>

3. Īpašs produkts pasniedzējiem

MATLAB Grader

Tā ir tiešsaistes vide, kurā izveidot interaktīvus studiju kursus, automatizēti novērtēt studentu darbu un sniegt atsauksmes, kā arī nodrošināt uzdevumu izpildi jebkurā mācību vidē, caur kuru students ir pieslēdzies.

MATLAB izstrādātāji atzīst, ka citu valstu universitāšu pasniedzēji MATLAB Grader izmanto dažādu testu, viktorīnu un mājasdarbu uzdošanai studentiem. Eksāmeniem gan to neieteiktu, jo students var atrast visas eksāmena atbildes google.

Ļoti bieži studiju procesā nepieciešams, lai studenti noklausās liela apjoma video materiālus. Lai pasniedzējs varētu redzēt, vai students ir noklausījies/noskatījies visu materiālu, arī šo funkciju nodrošina MATLAB Grader.

MATLAB Grader var integrēt ar e-studiju vidi, piemēram, Moodle. Plašāka informācija šeit>>

Lai RTU pasniedzēji saņemtu piekļuvi pilna cikla MATLAB Grader, aicinām pieteikties, rakstot uz hpc@rtu.lv.

Plašāk par MATLAB Grader iespējām var noskatīties šajā video:

https://se.mathworks.com/products/matlab-grader.html

4. Pieejams MATLAB Online

To var lietot MATLAB Mathworks nodrošinātā tiešsaistes režīmā: https://matlab.mathworks.com/. 

5. Iespēja bez maksas klausīties MATLAB piedāvātos kursus (sākot no iesācēja līdz pat augsta profesionāļa līmenim)

Ikviens, kura datorā ir aktīva MATLAB Campus-Wide licence, var bez maksas noskatīties visas MathWorks pieejamās mācības.

Mācību video pieejami ne tikai par MATLAB, bet arī Simulink, mākslīgo intelektu, mašīnmācīšanos, simulācijām u.c.

Ar visu mācību sarakstu var iepazīties šeit>>.

Papildu ieguvums! Pēc kursa noklausīšanās, ikviens var saņemt digitālu sertifikātu, kas apliecina MATLAB kursa noklausīšanos. Šo digitālo sertifikātu var pēc tam publicēt sava LinkedIn profila CV.

Lai pieteiktos MATLAB mācībām, spiediet šeit>>.

6. Ar MATLAB Parallel Server vieglāks darbs uz HPC superdatora

MATLAB Parallel Server nodrošina iespēju mērogot MATLAB programmatūras un Simulink simulācijas uz superdatora jeb augstas veiktspējas skaitļošanas klastera, kā arī Cloud vidē.

Tā kā tagad RTU HPC klasterī ir bezlimita pieeja MATLAB Parallel Server, tad dažādas prototipēšanas un simulācijas tagad var uzsākt savā mājas datorā, bet pēc tam palaist uz superdatora. MATLAB Parallel Server atbalsta gan interaktīvus paralēlos aprēķinus, gan izkliedētus, veiktus uz lielām matricām.

Šis produkts īpaši noderēs pasniedzējiem, kuri ir iesaistījušies projektā «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā», izstrādājot un aprobējot studiju kursus studentiem un industrijai, un HPC prasmju apgūšanu integrē savos studiju kursos.

7. Izmēģiniet MATLAB, arī izmantojot Phyton programmēšanas valodu

MATLAB nodrošina elastīgu divvirzienu integrāciju ar daudzām programmēšanas valodām, ieskaitot Python. Galvenais ieguvums – izpildīt MATLAB komandas no Python vides, neieslēdzot MATLAB darbvirsmas programmas versiju.

Plašāka informācija pieejama šeit>>.

8. RTU ir pieejams MathWorks inženieru tehniskais atbalsts

Ja rodas tehniskas problēmas MATLAB programmatūru un dažādo rīku izmantošanas procesā, aicinām izmantot MathWorks tehnisko atbalstu>>.

Ja rodas jautājumi par MATLAB Campus-Wide licences saņemšanas/atjaunošanas procesu, aicinām sazināties ar RTU HPC centru, hpc@rtu.lv.

Papildu informācijai: https://hpc.rtu.lv/matlab/.

MATLAB Campus-Wide licence iegādāta projektā «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» (projekta Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003), kurā zinātnes universitātes – RTU, RSU un LU – izstrādā un īsteno 12 studiju moduļus augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā. Mācībspēki jau ir izstrādājuši moduļus veidojošos studiju kursus, no šī gada sākta to aprobēšana universitātēs un industrijā. Projektu finansē ES Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija. Tā mērķis ir palielināt speciālistu skaitu Latvijā ar augsta līmeņa digitālām prasmēm (DigComp 7.–8. līmenis), kuri spēj lietot tehnoloģijas, lai attīstītu zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgus jaunus produktus un pakalpojumus dažādās nozarēs, kā arī radīt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju, kas veicina inovācijas ar maksimālu komercializācijas un eksporta potenciālu.

Informāciju sagatavoja:

Kintija Bulava
HPC centra komunikācijas speciāliste