RTU HPC centrā Ēnu dienā viesojās divi progresīvi jaunieši

“Superdatori – tas izklausījās kā solis uz priekšu pretī nākotnei. Stilīgi. Gribēju uzzināt, kas slēpjas zem superdatoru sistēma administratora amata,” pirmajās sajūtās par to, kādēļ šogad ēnu dienā izvēlējās ēnot tieši RTU HPC centra speciālistus, dalās Renārs Gruzdiņš, Rīgas 45. vidusskolas 10. klases skolēns.

Arī Artūram Ivanovam, kurš mācās Salaspils 1. vidusskolas 7. klasē bija interesanti iepazīt tuvāk superdatoru. Viņš jau paguvis spert pirmos soļus programmēšanā, tādēļ uz vienu dienu gribēja pielaikot HPC sistēmu administratora profesiju.

Kas zina, varbūt pēc gadiem tieši šie abi jaunieši strādās pašlaik tik perspektīvajā superdatoru jeb augstas veiktspējas skaitļošanas (High-Performance Computing (HPC)) jomā?

Ēnu dienā abiem jauniešiem bija iespēja ēnot HPC centra vadītāju Lauri Cikovski, HPC sistēmu administratoru Arturu Jokšu un vecāko HPC ekspertu Aleksandru Gutcaiti.

Eksperti īsumā dalījās savā stāstā, kā profesionāli satikuši superdatorus, iepazīstināja jauniešus ar to, kas ir superdatori jeb HPC, ar speciālām brillēm apskatīja, kāda izskatās Covid-19 šūna milzīgā palielinājumā un telpiskumā, izveidoja darbu plānu, ko visi kopā darīs Datu centrā, jo Ēnu dienā bija ieplānota ne tikai superdatoru un Datu centra apskate, bet arī praktisks darbs pašiem jaunākajiem potenciālajiem HPC speciālistiem, ēnām, – kopā ar HPC centra darbiniekiem īstajā superdatorā ievietot jauno serveri. Tas bija arī jāsaslēdz pie datortīkla, lai HPC sistēmu administrators pēc tam pie tā var pieslēgties.

Tāpat dienas laikā jauniešiem bija iespēja iepazīt Rīgas Tehnisko universitāti, RTU Zinātnēs un inovāciju centru un kopā ar citiem jauniešiem, citu profesiju ēnotājiem, paēst pusdienu picas.

Ēnu dienas izskaņā jaunieši atzina, ka viena diena HPC sistēmu administratora dienā bijusi ļoti noderīga. Sevišķi atmiņā paliks gājiens uz Datu centru, kurā bija iespēja apskatīt, kā superdators izskatās dzīvē. Interese par programmēšanu tikai pastiprinājās. Jaunieši bija iedvesmas pilni turpināt izzināt IT un HPC pasauli.

Tekstu sagatavoja: Kintija Bulava, HPC centra komunikācijas speciāliste.