Projekta EuroCC 2 Atvērtā HPC nedēļa 2023 ir noslēgusies

RTU HPC centrs piedalījās HPC kompetences centra Latvijā EuroCC 2 projekta ietvaros rīkotajā Atvērtajā HPC nedēļā, kuras laikā piedāvāja unikālu iespēju – semināra telpās redzēt, kā praktiski dzīvē darbojas daļiņa no superdatora jeb HPC klastera.

Latvijas Superskaitļošanas jeb augstas veiktspējas skaitļošanas (High-Performance Computing (HPC) kompetences centrs Atvērtās HPC nedēļas laikā organizēja trīs dažādus pasākumus, lai dažādām mērķa grupām plašāk stāstītu par superdatora priekšrocībām un to, kad un kā superdatoru vislabāk izmantot.

Pasākumu laikā bija iespējams iepazīties ar dažādiem superdatora lietošanas pieredzes stāstiem, piemēram, kā superdators palīdz energoefektivitātes palielināšanai, upju un jūras radītās erozijas prognozēšanai, plūdu modelēšanai u.tml. Tāpat interesentiem bija iespēja klātienē apskatīt, kāds izskatās RTU superdators un citi Latvijas akadēmiskajā tīklā esošie superdatori.

21. jūnijā izzinošs seminārs kolēģiem no EDIH

Latvijas HPC kompetences centrs “SuperS” 21. jūnijā Eiropas Digitālo inovāciju centru (no angļu val. – European Digital Innovation Hubs, EDIH) pārstāvjiem stāstīja par superdatoriem jeb HPC klasteriem un infrastruktūru.

Lai varētu efektīvāk nodrošināt atbalstu uz digitālo transformāciju vērstajām organizācijām, EDIH eksperti seminārā tika iepazīstināti ar superdatoru darbības principiem un plašajām pielietojumu iespējām, piemēram, kā uzņēmumos optimizēt iekšējos procesus, ieviest jaunas sistēmas vai izstrādāt jaunus produktus ar superdatora palīdzību.

Šis ir tikai viens no paredzētajiem EDIH(u) un Latvijas HPC kompetences centra sadarbības pasākumiem, kura mērķis ir veicināt Latvijā esošo organizāciju digitalizāciju un atbalstītu uzņēmumus ceļā uz augstāku konkurētspēju. Arī turpmāk plānojam organizēt izglītojošus seminārus un atbalsta pasākumus Latvijā esošajām organizācijām, lai veicinātu digitālo tehnoloģiju priekšrocību pieejamību.

Pašlaik Latvijā ir divi Eiropas Digitālo inovāciju centri – Latvijas Digitālais akselerators un Latvijas IT klasteris. To uzdevums ir nodrošināt organizācijām digitālā brieduma testu, palīdzēt izveidot digitālo attīstības ceļa karti un novērtēt ceļa kartes izpildi, lai organizācijas varētu saņemt Latvijas un Eiropas Savienības finansiālo un cita veida atbalstu.

Latvijas HPC kompetences centrs izveidots, lai veicinātu superdatoru un ar to saistīto tehnoloģiju izmantošanu uzņēmējdarbībā, rūpniecībā, izglītībā, un valsts sektorā.

PAPILDU MATERIĀLS: SUPERDATORA LIETOŠANAS PIEMĒRI VISĀ EIROPĀ

27.jūnija rītā uzņēmēji tikās biznesa brokastīs un iepazina HPC iespējas

Kā palielināt uzņēmumu konkurētspēju vietējā un starptautiskā tirgū? Kā samazināt izmaksas un palielināt efektivitāti? Biznesa brokastīs Atvērtās HPC nedēļas laikā ikviens varēja iepazīt plašāk superdatora jeb HPC klastera piedāvātās iespējas, kā arī praktiski dzīvē redzēt, kā darbojas daļa no superdatora. Pasākumu laikā notika HPC klastera vienas mazas daļiņas darbībā demonstrējumi.

Tāpat biznesa brokastīs savā pieredzes stāstā dalījās jaunuzņēmums “CastPrint”, kurš nodarbojas ar individuāli pielāgotu 3D drukātu fiksatoru izveidi dažādu veida lūzumu ārstēšanai. Pēc tam, kad ražošanas ciklā tika iekļauti superdatorā veikti aprēķini un modelēšana, ražošanas ciklu bija iespējams efektivizēt (un arī paātrināt) par aptuveni 25 %.

27.jūnija pēcpusdiena – pašvaldībām, institūcijām un akadēmiskajam sektoram

Informatīvajā pēcpusdienā ikviens varēja uzzināt, kā superdatora izmantošana varētu atvieglot darbu, strādājot publiskajā sektorā, kādas iespējas piedāvā superdators un kā praktiski sākt darbu uz tā.

RTU prof. Māris Kaļinka dalījās pieredzē, kā tautsaimniecībā izmantot digitālo dvīņu pieeju, savukārt RTU prof. Mārtiņš Reiniks stāstīja, kā sarežģītu būvju degradācijas monitoringu veikt, izmantojot HPC infrastruktūru.

Savukārt RTU HPC centrs rādīja, kā dzīvē darbojas daļiņa no jaudīgā superdatora, kā arī dalījās ar praktisku informāciju, kādas iespējas superdators jeb HPC klasteris piedāvā.

Atvērtās HPC nedēļas laikā interesentiem bija iespēja arī aiziet ekskursijā uz Datu centru, lai klātienē ieraudzītu, kāds izskatās RTU superdators “Rudens” un cik daudz vietas tas aizņem.

28. jūnijā ar HPC demonstrējumiem piedalījāmies 5. Pasaules latviešu zinātnieku kongresā

Atvērtās HPC nedēļas izskaņā Pasaules latviešu zinātnieku kongresa laikā RTU HPC centrs, tai skaitā “SuperS” HPC kompetences centra pārstāvji, klātesošos iepazīstināja ar HPC risinājumu piemēriem. RTU Mikroviļņu inženierijas un elektronikas institūta pētnieks Romāns Kušņins rādīja, kā ar superdatora palīdzību notvert gaisā esošos mikroviļņus, kurus varētu izmantot enerģijas ražošanā.

RTU Teorētiskās mehānikas un materiālu pretestības katedras docente Sabīne Upnere rādīja plūsmu modelēšanu (izmantojot skaitliskās hidrodinamikas (Computational Fluid Dynamics), un izmantojot HPC resursus.

Bet RTU HPC centra informācijas tehnoloģiju administrators Aleksandrs Gutcaits kopā ar LU jauno zinātnieku Kristeru Kokaru demonstrēja SIA “CastPrint” piemēru un stāstīja, kā praktiski uzsākt darbu uz superdatora.

Ar EuroCC projektā izstrādātajiem demo-case var iepazīties šeit: https://gitlab.com/eurocc-latvia/estimation-of-rf-to-dc-converter-power-conversion-efficiency-sensitivity-to-component-parameters

 

Plašākai informācijai https://eurocc-latvia.lv.