Latvijas lielāko universitāšu pasniedzēji mācās izmantot HPC

Lai veicinātu tehnoloģiju izmantošanu mūsdienīga un darba tirgus prasībām atbilstoša studiju satura izstrādē un apguvē, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) HPC centrs apmāca vairāk nekā 60 mācībspēku no RTU, Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU).

Mācības ir daļa no projekta «Augsta līmeņa digitālo prasmju attīstība Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas jomā» (projekta Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003), kurā līdz 2026. gadam tiks izstrādāti 12 jauni studiju moduļi. Tie tiks integrēti studiju procesā, kā arī izmantoti, lai nodrošinātu mācības arī industrijā nodarbinātajiem un kā tālākizglītības un kvalifikācijas celšanas instrumenti.

Konkursa kārtībā RTU, LU un RSU izvēlējusies studiju programmas un kursus, kas tiks pilnveidoti vai izstrādāti no jauna, veidojot jaunos studiju moduļus, un mācībspēkus, kuri to veiks. Lai palīdzētu mācībspēkiem izstrādāt kvalitatīvus studiju moduļus, viņiem tiek organizētas mācības. Tajās viņi arī papildina savas zināšanas par augstas veiktspējas skaitļošanas platformas funkcionalitāti un tās elementu izmantošanu studiju kursos.

RTU HPC centra vadītājs Lauris Cikovskis, RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes vadošais pētnieks Jānis Eidaks un docents Viktors Zagorskis iepazīstina mācībspēkus ar HPC iespējām, sniedz praktiskus piemērus superdatora izmantošanai un rosina idejas HPC rīku iekļaušanai studiju kursos. Viņu vadītajās lekcijās liela uzmanība veltīta arī projektā piedāvātās HPC platformas funkcionalitātei un tās elementu iekļaušanai e-studiju kursos.

Projekta «Augsta līmeņa digitālo prasmju attīstība Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas jomā» galvenais mērķis ir palielināt speciālistu skaistu Latvijā ar augsta līmeņa digitālām prasmēm (DigiComp 7.–8. līmenis), kuri spēj lietot tehnoloģijas, lai attīstītu zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgus jaunus produktus un pakalpojumus dažādās nozarēs, kā arī radīt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju, kas veicina inovācijas ar maksimālu komercializācijas un eksporta potenciālu.

Vairāk informācijas par projektu – https://www.rtu.lv/lv/universitate/masu-medijiem/zinas/atvert/latvijas-lielakas-universitates-svinigi-atklaj-projektu-kas-stiprinot-digitalas-prasmes-sabiedriba-sekmes-viedu-transformaciju