26 RTU studiju programmās vēlas izstrādāt jaunus vai pilnveidot esošus studiju kursus studējošo digitālo prasmju apguvei

RTU Zinātņu un inovācijas centrā esošais HPC centrs piedalās projektā «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā», kura viens no mērķiem – izmantojot jaunizveidotos mācību moduļus, līdz 2026. gadam padziļinātas digitālās prasmes nodrošināt ap 2000 studentu un speciālistu no uzņēmējdarbības, akadēmiskā un valsts sektora.

Konkursā studiju programmu atlasei, kurās tiks integrēti un realizēti studiju kursi studējošo digitālo prasmju pilnveidei, pieteiktas 26 studiju programmas, kopumā 81 studiju kurss.

Izvēlas 18 studiju programmas, kurās izstrādās vai pilnveidos studiju kursus studējošo digitālo prasmju apguvei

Izsludina atlasi mācībspēkiem augsta līmeņa digitālo prasmju moduļu izstrādei augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā

Konkursā studiju programmas pieteikušas astoņas Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) fakultātes. Visvairāk programmas pieteikusi Mašīnzinību, transporta un aeronautikas, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas, kā arī Inženierekonomikas un vadības fakultāte.

Studiju kursus izstrādās projektā «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» (Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003). Plānots, ka līdz 2026. gadam tiks izstrādāti 12 studiju moduļi augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā, kur katrs modulis ietver konkrētajai tematiskajai jomai atbilstošo studiju kursu apvienojumu vismaz sešu kredītpunktu apjomā. Tie tiks integrēti studiju procesā, kā arī tiks izmantoti, lai nodrošinātu mācības arī industrijā nodarbinātajiem un kā tālākizglītības un kvalifikācijas celšanas instrumenti. Izmantojot šos moduļus, līdz 2026. gadam padziļinātas digitālās prasmes paredzēts nodrošināt ap 2000 studentu un speciālistu no uzņēmējdarbības, akadēmiskā un valsts sektora. Iegūt jaunas zināšanas un prasmes viņiem palīdzēs mācībspēki, kuri tiks īpaši sagatavoti, tajā skaitā, pārņemot labāko pasaules pieredzi.

Projektā plānots izstrādāt studiju moduļus šādās jomās: zinātniskā programmēšana (R, MATLAB, Python, u.c. valodas) un operētājsistēmas (UNIX u.c.); datorizētā projektēšana, 3D modelēšana un dizains; datu analīze, mašīnmācīšanās, datu zinātne; paralēlā programmēšana (CUDA, MPI, OpenMP, u.c.); modelēšana un simulācija; progresīvas skaitļošanas sistēmas un metodes (cloud, hybrid, edge, fog, grid, IoT, u.c.); sarežģītu fizikālu sistēmu inženiermodelēšana un mehānisko, aerodinamisko, elektrodinamisko īpašību simulācija (FEM, CFD, u.c.); mākslīgais intelekts, tostarp attēlos balstīta diagnosticēšana medicīnā.

Visvairāk pieteikumu – 11 – iesniegti tematiskajā jomā «Modelēšana un simulācija», kam ar deviņiem pieteikumiem seko joma «Datu analīze, mašīnmācīšanās, datu zinātne».

Tuvākajā laikā konkursa žūrija izraudzīsies studiju programmas, kuras iesaistīsies studiju kursu izstrādē.

Drīzumā plānots izsludināt atlasi arī studiju kursus izstrādājošiem mācībspēkiem.

Projekts tiek īstenots, lai attīstītu digitālo prasmju potenciālu un lietojumu, sekmētu Latvijas ekonomikas digitālo transformāciju un celtu labklājību.

To īsteno RTU Zinātnes un inovāciju centrs sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti.

Projektu finansē Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija un valsts budžets.