CoE RAISE projektā izstrādāta platforma mācību kursiem par mākslīgo intelektu

2021. gada 1.janvārī tika uzsākts Apvārsnis 2020 projekts “Mākslīgajā intelektā un simulācijās balstīta inženier-superskaitļošana” (CoE RAISE), kura uzdevums ir izveidot izcilības centru Eiropā, kas ar mākslīgā intelekta (MI) un simulācijās balstītu inženier-superskaitļošanu. Tas dos stimulu MI un augstas veiktspējas skaitļošanas ((High-Performance Computing (HPC)) tehnoloģiju attīstībai Eiropā gan industriālajā, gan akadēmiskajā vidē un būs mākslīgā intelekta un HPC metožu virzītājspēks. CoE RAISE projektā kopumā darbojas trīspadsmit partneri no akadēmiskām institūcijām un industrijas. Rīgas Tehniskā universitāte, kuru projektā pārstāv RTU HPC centrs, ir viena no projekta akadēmiskajiem partneriem.

Piemērs kursu meklēšanai CoE RAISE mācību platformā pēc frāzes “CUDA”.

Šobrīd pieejams plašs dažādu mācību platformu un kursu klāsts, taču nav platformas, kurā būtu apkopota informācija tieši par pieejamiem mācību resursiem MI jomā. Tādēļ viens no RTU uzdevumiem projektā bija izveidot mācību platformu ar kursu piedāvājumu MI jomā, tai skaitā arī kursus par MI saistībā ar HPC pielietojumiem. Lai izveidotu mācību platformu, tika pētīts, kādi mācību materiāli un resursi ir pieejami par mākslīgo intelektu un kādi filtri un kritēriji tiek izmantoti katrā no pieejamajām mācību platformām. Balstoties uz to, tika atlasīti kritēriji, kas tiks izmantoti CoE RAISE mācību platformā. Attiecīgi visi atrastie kursi un mācību materiāli par MI, pievienojot tos CoE RAISE platformai, tika kategorizēti pēc atbilstības kādai no 11 tēmām, 8 jomām, 8 valodām, 4 mācību formātiem un 4 mācību līmeņiem. Pēc šīm kategorijām kursus pēc tam var arī meklēt CoE RAISE platformā. Papildus tam iespējams atlasīt arī pēc ierakstītas frāzes.

Atverot mācību servisu platformu, pieejama īsa informācija par to, kā rīkoties ar platformu – kā notiek kursu meklēšana, pēc kādām kategorijām kursus iespējams atrast, kā arī kursu formātu nozīmi. Izvēloties sadaļu kursi, uzreiz ir redzams saraksts ar kursiem, kuri sāksies tuvākajā laikā, sagrupētiem pēc to sākšanās datuma.

Kad tiek apskatīta informācija par konkrētu kursu, platformā ir pieejams īss kursa apraksts, kursa nodrošinātājs, saite uz pieteikšanos vai plašāku kursa informāciju, sasniedzamie mācību rezultāti, sākuma un beigu datums, informācija par kursa maksu, nepieciešamās priekšzināšanas, kursa ilgums stundās, kā arī sertifikāta pieejamība.

Lai izveidotu platformu, vairāku mēnešu garumā tika apkopota informācija no projekta partnerinstitūcijām, kā arī vairākām šobrīd pieejamām mācību platformām, piemēram, Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), ekselences centru tīkls HPC pielietojumos (FocusCoE net) un Europas HPC servisu portāls (EuroHPC). Tāpat CoE RAISE platformā iekļautas mācības no globāliem uzņēmumiem, kā Amazon, Google, IBM un Microsoft, un zināmākajiem MOOC (Massive Open Online Course) nodrošinātājiem, kā Coursera, Udacity, Udemy.

Šobrīd CoE RAISE projekta mācību platformā apkopoti 78 kursi, tai skaitā 31 ir projekta partneru piedāvātais kurss, bet mācību platforma joprojām tiek papildināta ar aktuāliem kursiem. Šī iemesla dēļ arī platformas apmeklētājiem tiek dota iespēja ieteikt vērtīgus mācību materiālus un kursus, uzrakstot ziņu platformas turētājiem kontaktu sadaļā.

Izveidoto platformu paredzēts pilnveidot un papildināt, bet iegūto pieredzi izmantot turpmāk citu līdzīgu projektu īstenošanā.