RTU HPC centrs palīdzēs SIA CastPrint izmantot superdatoru 3D drukātu medicīnas iekārtu ražošanai

Jaunuzņēmuma SIA “CastPrint”, Latvijas Universitātes (LU) Skaitliskās modelēšanas institūta un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) HPC centra izveidots konsorcijs uzvarējis H2020 uzsaukuma programmas FF4EuroHPC konkursā, iegūstot 140 tūkstošus eiro projekta realizācijai.

Projekts sāksies 01.03.2022. un tajā 15 mēnešu laikā “CastPrint” ražošanas ciklā iekļaus superdatora aprēķinus, lai uzlabotu uzņēmuma ražoto personalizēto medicīnisko palīgiekārtu (fiksatoru) kvalitāti un samazinātu ražošanas laiku.

SIA “CastPrint” galvenais izaicinājums ir nodrošināt, lai ar superdatora palīdzību radītie fiksatoru modeļi un arī pats izdrukātais materiāls atbilstu gan pacientu un mediķu, gan ražošanas kvalitātes augstajām prasībām. LU Skaitliskās modelēšanas institūts veidos fiksatoru skaitlisko modeli un topoloģiskās optimizācijas algoritmus, papildus organizējot jaunizstrādātā produkta izturības novērtējumu. RTU HPC centrs projektam piesaistīts kā lielākais superdatoru (HPC – no angļu valodas saīsinājums High-Performance Computing) resursu nodrošinātājs Latvijā ar zināšanām par nepieciešamo tehnisko un programmatūru nodrošinājumu projekta veiksmīgai izpildei.

LU Skaitliskās modelēšanas institūta Pusvadītāju tehnoloģiju laboratorijas vadītājs Dr. Phys. Jānis Virbulis komentē: “HPC iekļaušana augstu tehnoloģiju uzņēmuma procesos ir arvien populārāka un pat neizbēgama tendence, lai varētu konkurēt globālajā tirgū. Ceru, ka šādus labos piemērus, kur Latvijas uzņēmumi savos procesos ievieš “Industrijai 4.0” atbilstošās tehnoloģijas, redzēsim arvien vairāk – it īpaši tādēļ, ka superdatorus tagad Latvijā var izmantot jebkurš, kuram ir interese pamēģināt. Un, ja nav īsti zināms, kur sākt, tad palīdzēs Latvijas HPC kompetences centrs.”

Projekta pieteikuma rakstīšanu atbalstīja Latvijas HPC kompetences centrs EuroCC projekta ietvaros. Finansējumu projektam nodrošina Eiropas Komisijas programma FF4EuroHPC, kā ietvaros Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem tiek atvieglota piekļuve visām augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģijām, tādējādi palielinot Eiropas rūpniecības inovācijas potenciālu. Programmas ietvaros katru gadu tiek organizēts projekta ideju konkurss. Rezultātā tiek izvēlēti pieteikumi, kas demonstrē superdatoru jeb HPC spēju gan nodrošināt inovatīvus produktus, gan sniegt pievienoto vērtību valsts un Eiropas rūpniecības attīstībā. Vairāk informācijas par FF4EuroHPC pieejams šeit.

Kopumā FF4EuroHPC otrajā uzsaukumā sadarbībā ar Latvijas HPC kompetences centru tika iesniegti projekta pieteikumi no trīs Latvijas uzņēmumiem – SIA CastPrintSIA Pelegrin un SIA Ardenis.