Eiropas projekts Fortissimo Plus atbalstīs uzņēmējus uzsākt izmantot superdatorus un mākslīgo intelektu

FFplus projekts ir aizsācies šī gada 1. maijā un ilgs 48 mēnešus (līdz 2028. gadam), ar kopējo budžetu vairāk nekā 30 miljoni eiro. Projekta laikā tiks izziņoti seši projektu uzsaukumi ar mērķi Eiropas uzņēmējiem sniegt finansiālu atbalstu, lai uzsāktu lietot superdatoru piedāvātās iespējas.

FFplus atbalstīs Eiropas mazos un vidējos uzņēmumus un jaunuzņēmumus, lai savos uzņēmējdarbības procesos ieviestu augstas veiktspējas skaitļošanas (High-Performance Computing (HPC)) infrastruktūru un mākslīgo intelektu (AI). FFplus projekts tiek īstenots ar Eiropas kopuzņēmuma EuroHPC Joint Undertaking atbalstu. Savā ziņā tas ir kā turpinājums projektiem Fortissimo un FF4EuroHPC, kuri arī sniedza atbalstu Eiropas uzņēmējiem, kuri vēlējās uzsākt izmantot superdatoru infrastruktūru.

Augstas veiktspējas skaitļošana jeb superdatoru izmantošana, kā arī mākslīgais intelekts ir mūsdienu tirgus būtiski mainošas tehnoloģijas, kuras izmantojot, ievērojami var celt konkurētspēju un radīt inovācijas, kas palīdzēs sasniegt ekonomisku izaugsmi ne tikai vietējā reģionā, bet arī visā Eiropā.

Lai mazie un vidējie uzņēmumi visā Eiropā uzsāktu izmantot šīs jaunās tehnoloģijas, nepieciešami papildu finanšu resursi, kas daudziem ir izaicinājums. EuroHPC Joint Undertaking atbilde šiem izaicinājumiem ir finanšu atbalsts, uz kuru caur projektu FFplus varēs pretendēt ikviens Eiropas mazais un vidējais uzņēmējs, tostarp, uzņēmumi arī no Latvijas.

FFplus ir uzsācies šī gada 1. maijā un ilgs 48 mēnešus (līdz 2028. gadam), ar kopējo budžetu vairāk nekā 30 miljoni eiro.

Projekta laikā tiks izziņoti seši projektu uzsaukumi ar mērķi Eiropas uzņēmējiem sniegt finansiālu atbalstu, lai uzsāktu lietot superdatoru piedāvātās iespējas. Piemēram, superdatoru izmantošana, lai izstrādātu vispārīgus mākslīgā intelekta modeļus, lai uzsāktu jaunu, inovatīvu produktu izstrādi vai piekļūtu kādiem no Eiropas lielajiem superdatoriem.

FFplus projektu koordinē Štutgartes universitātes HPC centrs.

Īsumā par FFplus

FFplus ir secīgs turpinājums projektiem FortissimoFortissimo 2 un FF4EuroHPC, kas īstenoti laika periodā kopš 2013. gada. Šie projekti visā Eiropā snieguši finansiālu atbalstu vairāk nekā 130 uzņēmēju eksperimentiem, projektos iesaistot 330 partnerus un iegūstot 120 Eiropas uzņēmēju veiksmes stāstus. Šie uzņēmēju pieredzes stāsti palīdzējuši iedrošināt arī citus uzņēmējus iet līdzi laikam un uzdrošināties savos uzņēmējdarbības procesos ieviest jaunas digitālas tehnoloģijas, izmantojot superdatorus, šādi izstrādājot jaunus produktus un pakalpojumus, kas veicinājušas ES ekonomikas attīstību.

Ar projekta FF4EuroHPC atbalstu Latvijas uzņēmums SIA “CastPrint” saņēma ap 50 000 EUR atbalstu, lai delnas locītavas fiksatora ražošanā izmantotu superdatora sniegtās iespējas, šādi ražošanas procesus padarot pat par 25 % efektīvākus. Plašāk ar SIA “CastPrint” veiksmes stāstu var iepazīties šeit>>

Plašāka informācija par FFplus>>

Tiklīdz būs zināmi pirmie FFplus projektu konkursu datumi un nosacījumi, informēsim.

Materiālu latviešu valodā sagatavoja Kintija Bulava, EuroCC 2.