Jelgavā informēs par superdatoru iespējām

Latvijas HPC kompetences centrs “SuperS”, kurš darbojas RTU HPC centra īstenotā projekta EuroCC 2 ietvaros, aicina uz HPC biznesa brokastīm un Zemgales reģionālo semināru Jelgavā, 26. oktobrī.

26. oktobrī Jelgavas pilī notiks biznesa brokastis un reģionālais seminārs, kuru laikā uzņēmējiem, valsts un pašvaldību sektora pārstāvjiem būs iespēja uzzināt, kā samazināt resursus un palielināt konkurētspēju, izmantojot augstas veiktspējas skaitļošanas (High Performance-Computing (HPC)) iekārtu jeb superdatoru.

26. oktobrī plkst. 9:00 norisināsies HPC biznesa brokastis. Tajās Zemgales reģiona uzņēmēji varēs uzzināt, kā superdators ļauj salīdzinoši īsā laikā risināt sarežģītus skaitļošanas uzdevumus, piemēram, veikt dažādas simulācijas un aprēķinus pat 100 reizes ātrāk un precīzāk, nekā tas notiktu, strādājot ar portatīvo datoru. SIA “CastPrint” dalīsies pieredzē, kā, pateicoties superdatoram, izdevies samazināt ražošanas izmaksas par 25 %. Savukārt SIA “Semantic Intelligence” stāstīs, kā superdatorā apmācīts mākslīgā intelekta modelis ļauj nodrošināt pakalpojumu, kas apkopo informāciju no tūkstošiem dažādu datu avotu.

26. oktobrī plkst. 14:00 notiks HPC akadēmiskā pēcpusdiena, uz kuru īpaši aicināti valsts un pašvaldības sektorā strādājošie (tostarp arī uzņēmēji un zinātnieki), lai iepazītu superdatoru plašās izmantošanas iespējas. Piemēram, kā superdatora risinājumi var palīdzēt energoefektivitātes uzlabošanai, upju un jūras radītās erozijas prognozēšanai, videi degradējošu ēku uzraudzībai, digitālo dvīņu modeļu izveidei.

Tāpat pasākumu laikā Eiropas Digitālo inovācijas centru pārstāvji stāstīs par piedāvāto atbalstu finansējuma piesaistīšanai digitalizācijas projektiem.

Pasākumu norises vieta: Jelgavas pilī, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, Lielajā ielā 2, 293. zālē Bioekonomikas centrā.

Pasākumi ir bezmaksas. Bet vietu skaits ir ierobežots, tādēļ iepriekš nepieciešams reģistrēties.

Reģistrēšanās uz HPC biznesa brokastīm: https://bit.ly/HPCbiznesa_brokastis.

Reģistrēšanās uz HPC akadēmisko pēcpusdienu: https://bit.ly/regionalais_seminars.

“Apzināmies, ka augstas veiktspējas skaitļošanas iekārta, ko saucam par superdatoru, daudziem privātajā, valsts un pašvaldību sektorā vēl arvien ir sveša, tādēļ visos Latvijas reģionos notiks informatīvi semināri un brokastis ar uzņēmējiem,” stāsta Ilmārs Slaidiņš, Latvijas HPC kompetences centra “SuperS” vadītājs. “Zemgalē vēlme un spēja attīstīt uzņēmumu, ieviešot digitālos risinājumus, ir samērā augsta. Salīdzinot ar citiem reģioniem, Zemgales uzņēmēju interese sasniedz 3. augstāko rādītāju. Ticu, ka HPC reģionālie pasākumi – biznesa brokastis un seminārs – “atvērs” jaunus apvāršņus mūsu uzņēmējiem,” tā Lolita Felzenberga, Zemgales plānošanas reģiona eksperte digitalizācijas jautājumos.

HPC reģionālo semināru un biznesa brokastis Zemgalē piecu reģionālo pasākumu ciklā organizē HPC kompetences centrs Latvijā “SuperS”, kurš darbojas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) HPC centra un Latvijas Universitātes (LU) Skaitliskās modelēšanas institūta īstenotā projekta “Nacionālie kompetences centri EuroHPC” (EuroCC 2) ietvaros. Jelgavā HPC brokastis un HPC reģionālo semināru atbalsta arī Zemgales kontaktpunktu Eiropas digitālais inovāciju centrs, Latvijas Digitālais Akselerators un Zemgales plānošanas reģions.

Papildu jautājumiem: Kintija Bulava, kintija.bulava@rtu.lv.

EuroCC 2 projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Augstas Veiktspējas Skaitļošanas kopuzņēmuma saskaņā ar granta līgumu Nr. 101101903. Kopuzņēmums saņem atbalstu no Digitālās Eiropas programmas, kā arī no Vācijas, Bulgārijas, Austrijas, Horvātijas, Kipras, Čehijas Republikas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Grieķijas, Ungārijas, Īrijas, Itālijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Slovēnijas, Spānijas, Zviedrijas, Francijas, Nīderlandes, Beļģijas, Luksemburgas, Slovākijas, Norvēģijas, Turcijas, Ziemeļmaķedonijas Republikas, Islandes, Melnkalnes un Serbijas.

HPC pasākumu darba programmas