ISC 2024 konference vieno visus pasaules vadošos HPC ekspertus

Kā HPC jeb superskaitļošanas resursiem attīstīties līdzās mākslīgā intelekta straujajai attīstībai, lielajiem datiem, dažādiem mākoņu (cloud) risinājumiem? Arī RTU HPC centra sistēmu administrators Arturs Jokšs maija vidū devās uz Hamburgu (Vācijā), kur piedalījās lielākajā ikgadējā Eiropas konferencē “ISC High Performance 2024”, kurā kopumā tikās 3416 dalībnieki – dažādu jomu līderi – no visas pasaules.

Konferences mērķis bija radīt vidi, kurā satikties HPC tehnoloģiju nodrošinātājiem un lietotājiem no visas pasaules, ļaujot ekspertiem uzzināt jaunākās tendences un virzību mašīnmācīšanās, datu analītikas, superskaitļošanas un kvantu skaitļošanas jomā.

Pirmā ISC konference notika 1986. gadā.

“Šī bija pirmā HPC konference, kurā esmu piedalījies. Tas bija kaut kas grandiozs. Nekas augstāks jau vairs nav. Konference, kurā tikās visi tehnoloģiju lielie milži un arī jaunie eksperti, pie kuriem pieskaitītu arī pats sevi. Man kļuva skaidrāka kopbilde HPC jomā. Ļoti iedvesmoja kāda pasniedzēja no Edinburgas Universitātes. Viņas lekcijā zāle bija pilna ar studentiem. Viņi meklēja veidus, kā HPC padarīt pieejamāku tieši studentu vidē. Ne visi skolotāji un pasniedzēji pašlaik ir gatavi mainīt savu priekšmetu pasniegšanas veidu, lai tajos ieintegrētu augstas veiktspējas skaitļošanas klasterus, un kā to tomēr izdarīt, lai pārmaiņas notiktu,” iespaidos pēc konferences dalās Arturs Jokšs.

Ar līdzīgiem izaicinājumiem pašlaik sastopamies arī Latvijā. Tiesa, Latvijā risinājumus šim izaicinājumam meklē projekts «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» (Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003), kurā RTU, RSU un LU izstrādā un īsteno 12 studiju moduļus augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā. Šajā mācību gadā pasniedzēji paši apguva superdatoru iespējas un adaptēja savus mācību priekšmetus, lai jau nākamajā mācību gadā palielinātos studentu skaits, kuri apgūst HPC infrastruktūras izmantošanu.

Tāpat ISC 2024 konferencē eksperti no dažādām jomām – akadēmiskās vides, zinātnieki, biznesa sektora un IT – dalījās pieredzē un sasniegtajā, atklāja pēdējos zinātnes un tehnoloģiskos sasniegumus, kopā diskutēja par nākotnes perspektīvām. Konferences laikā notika arī studentu sacensības, izstāde, dažādu produktu demonstrācijas.

Plašāk par konferencē notikušo var lasīt šeit>>

Nākamgad ISC konference ieplānota no 10. līdz 13. jūnijam.

VIDEO atskats uz konferenci

Foto: publicitātes.

Materiālu sagatavoja: Kintija Bulava, RTU HPC centrs