Uzņēmējiem pieejami 8 miljoni eiro superdatoru un mākslīgā intelekta lietošanas uzsākšanai

Fortissimo Plus (FFPlus) ir izziņojis divus projektu konkursus ar kopējo pieejamo finansējumu 8 miljoni eiro, uz kuru tiek aicināti pieteikties uzņēmumi no visas Eiropas, tostarp, arī no Latvijas. Galvenais nosacījums – vēlme savā uzņēmējdarbībā uzsākt lietot superdatorus. Projektu iesniegšanas termiņš – 4. septembris. Eiropas finansējuma apjoms – 100 %.

FFPlus ir visas Eiropas iniciatīva, kuras galvenais mērķis – palīdzēt uzņēmējiem un start-up visā Eiropā, tostarp arī Latvijā uzsākt lietot superdatorus jeb augstas veiktspējas skaitļošanas (High-Performance Computing (HPC)) infrastruktūru un mākslīgo intelektu reālos biznesa procesos.

Pašlaik pieejami 2 projektu konkursi. Uzņēmējiem tiks sniegts 100 % finansējums savu ideju realizēšanai. Galvenais nosacījums, lai piedalītos projekta konkursos – biznesa/inovāciju idejai jābūt saistītai ar HPC jeb superdatora tehnoloģiju ieviešanu savā uzņēmējdarbībā.

Lai superdators palīdz risināt biznesa izaicinājumus!

Īsumā par katru no šobrīd izsludinātajiem projektu konkursiem.

1. Biznesa eksperimenti

Uz šo projektu konkursu aicināti pieteikties uzņēmumi, kas gatavi meklēt biznesa izaicinājumiem risinājumus ar superdatoru palīdzību. Piemērots uzņēmējiem, kuriem līdz šim nav bijusi pieredze ar superdatoriem.

Projekta ilgums – max 15 mēneši, ar orientējošo projekta sākumu 01.01.2025.

Pieejamais finansējums, kas tiks sadalīts starp visiem apstiprinātajiem projektiem – 4 000 000 EUR.

Plašāka informācija par projekta konkursa nosacījumiem šeit>>

2. Inovāciju pētījumi

To mērķis ir atbalstīt Eiropas uzņēmumus un start-up, kuriem jau ir pieredze mākslīgā intelekta tehnoloģiju jomā un kuriem trūkst nepieciešamo skaitļošanas resursu, lai savas jaudas/resursus palielinātu.

Projekta ilgums – max 10 mēneši, ar orientējošo projekta sākumu 01.12.2024.

Pieejamais finansējums, kas tiks sadalīts starp visiem apstiprinātajiem projektiem – 4 000 000 EUR.

Plašāka informācija par projekta konkursa nosacījumiem šeit>>

Abu projekta konkursu pieteikumu iesniegšanas termiņš (deadline) 04.09.2024. plkst. 17:00 pēc Briseles laika.

Latvijā informāciju par superdatoru aktualitātēm un iespējām izplata Latvijas HPC kompetences centrs “SuperS” Eiropas projekta EuroCC 2 ietvaros. Projektu Latvijā īsteno RTU HPC centrs un LU Skaitliskās modelēšanas institūts.

Īsumā par FFPlus

FFplus ir uzsācies šī gada 1. maijā un ilgs 48 mēnešus (līdz 2028. gadam), ar kopējo budžetu, kas būs pieejami Eiropas uzņēmējiem 6 dažādos projektu konkursos 24 miljoni eiro.

FFplus projektu koordinē Štutgartes universitātes HPC centrs.

FFplus ir secīgs turpinājums projektiem FortissimoFortissimo 2 un FF4EuroHPC, kas īstenoti laika periodā kopš 2013. gada. Šie projekti visā Eiropā snieguši finansiālu atbalstu vairāk nekā 130 uzņēmēju eksperimentiem, projektos iesaistot 330 partnerus un iegūstot 120 Eiropas uzņēmēju veiksmes stāstus..

Ar projekta FF4EuroHPC atbalstu Latvijas uzņēmums SIA “CastPrint” saņēma 144 000 EUR, lai delnas locītavas fiksatora ražošanā uzsāktu izmantot superdatora sniegtās iespējas, šādi ražošanas procesus padarot pat par 25 % efektīvākus. Plašāk ar SIA “CastPrint” veiksmes stāstu var iepazīties šeit>>

Plašāka informācija par FFplus>>

Prezentācija un video>>

Papildu jautājumiem: ffplus-call-t1@scapos-tools.de.

Materiālu latviešu valodā sagatavoja Kintija Bulava, EuroCC 2.